Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

παίζουμε!!!!

Ενα απο τα στοιχεία της "τριάδας" στη διάγνωση του αυτισμού είναι η διαταραχές στη φαντασία και την κοινωνική σκέψη . Εδώ εντάσσεται το στερεοτυπικο παιχνιδι . Το παιδί "παίζει" με μονότονο και οχι συμβολικό τρόπο. Για παράδειγμα μπορεί να διασκεδάζει χτυπώντας ενα φτυαράκι στο τραπέζι και να μην προσποιείται ότι φτυαρίζει κάτι.
Διασκεδάζει με το χτύπημα ή πέταγμα "πραγμάτων" (ακόμα και τουβλακίων οπως τα εικονιζόμενα):Στερεοτυπία, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αλληλεπίδραση , γίνεται εμμονή και τα ρολά κατεβάινουν.

Τελευταία όμως χτίζουμε με τα τουβλάκια! ειναι ενα "κανονικο παιχνίδι" που το παίζουν όλα τα παιδια του κόσμου με παρόμοιο τρόπο . Βεβαια το νασο τον απασχολει κυρίως το θεμα της φορμας και όχι του συμβολισμου . Προτιμα να φτιάχνει μονοχρωμους ή διχρωμους πύργους και όχι τρένα - αν8ρωπους κτλ.

Οι πανηγυρισμοί της μανούλας οφείλονται στους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας με το καινούριο κοσκινάκι μας.
  • νεο λεξιλόγιο pecs ( θέλω τουβλακια, θέλω να ανοίξω -εννοειται τον κουβα με τα τουβλάκια, θέλω μεγάλα/μικρά , φουξια/κιτρινα τουβλακια )
  • ευκαιριες για συμβολικο παιχνίδι ( εφτιαξες μια πόρτα , καποιος να περάσει απο μέσα)
  • ευκαιρίες για θεωρία συνόλων
  • Τελευταιο αλλα όχι αμελητέο , παίζει μονος του στο τραπεζάκι, ΚΑΘΙΣΤΟΣ ! το επιλέγει αντί της ακροβασίας στην ήδη διαλυμενο απορροφητήρα , το επιλέγει αντί της επιμελούς εξαφάνισης των κουταλιών πίσω απο την πιο βαρια βιβλιοθήκη