Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

κοιτάζοντας απο την κλειδαρότρυπα

ο Νασος εδω και μερες διανυκτερεύει στο εξοχικο του παππου και της γιαγιας.
Κάθε πρωί κάνει μια βόλτα να μαζέψει ο,τι έχει πετάξει "εξω" απο το φράχτη.
ξυπνάει λοιπόν ( αγριο χάραμα) και πριν ανοίξει καλα καλα τα μάτια ο παππούς
ακούγεται ο νασος "ελα παππου, πάμε"
.
Χτες , μετα τα μαθήματα τρώει τηγανητές πατάτες , καθιστός στο τραπέζι.
Η μανούλα ενθουσιασμένη αναφωνεί " τρώει πα τα τες ο νάσος , και καθεται στην κα ρέ κλα"
και το πριγκιπόπουλο για πρώτη φορά στα χρονικα , σχολιάζει " τώι κα'εκα" . ( τρώει στην καρέκλα)

Τετοια περιστατικά , τυχαία και σποραδικά , είναι για μένα κλεφτές ματιές σ'ενα παράλληλο σύμπαν όπου ο νασος μιλάει. Μια ένδειξη ότι υπάρχει και τέτοια ζωη.
Ισορροπώντας σαν ακροβάτης στο σκοινί , προσπαθώ να μην ελπίζω και πολλά και να μην αρχίσω να σκέφτομαι ποσο πιο άνετα θα πάλευα την κατάσταση αν μου μιλούσε.
Αυτη όμως είναι μια άλλη ζωή, άλλων ανθρώπων.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

λογισμικο

πηρα σημερα με email μια ενημερωση για κάτι που φαίνεται ενδιαφέρον.
Το έχει δει κανείς;
Το Μαγικό Φίλτρο 2.0 είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας το οποίο αναπτύχθηκεστο πλαίσιο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣH – Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών – Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού για Ήπια Νοητική Καθυστέρηση (http://www.media.uoa.gr/epinoisi) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), κατά το διάστημα Νοέμβριος 2007 - Νοέμβριος 2008.
Το παιχνίδι αξιολογήθηκε κατά το διάστημα αυτό κατ' αρχάς από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια με εφαρμογή σε 160 σχολικές βαθμίδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα από τους 90 επιμορφωτές και 200 επιμορφούμενους του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ καθώς και από 500 περίπου μαθητές, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η τελική έκδοση του παιχνιδιού ενσωματώνει σχόλια και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία αυτή.
Το ψηφιακό μαθησιακό παιχνίδι Μαγικό Φίλτρο 2.0, μαζί με συνοδευτικό υλικό, είναι ελεύθερα διαθέσιμο από τον ιστοχώρο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ
(
http://www.media.uoa.gr/epinoisi/tmf/tmf20.rar, συμπιεσμένο αρχείο rar, μέγεθος 161ΜΒ) στους επιμορφούμενους και επιμορφωτές του έργου καθώς και σε κάθε τρίτο ενδιαφερόμενο, με την παράκλησή μας πάντοτε για την αναφορά στο έργο ΕΠΙΝΟΗΣΗ και τους συντελεστές του καθώς και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Τέλος εποχης


Η σχολική γιορτούλα φέτος και για τα δυο μου παιδάκια ήταν αθλητική.

Στο σχολείο της κόρης επαιξαν με νερά ( μια σκυταλοδρομία για να γεμίσουν κουβάδες χρησιμοποιώντας τρύπια μπουκαλάκια και αλλα διασκεδαστικα).

Στου Νάσου , έκαναν γυμναστικές επιδείξεις.

Το κλου ήταν ένας ΄"χορός¨ τυπου ζεμπέκικου , οπου όλα τα πιτσιρίκια του ειδικου εκαναν κλυκλο με παλαμάκια και ένα ένα εμπαιναν και εκαναν τη γυροβολια τους.

Ακόμα και ο Νάσος, εκανε ενα ντου στο κέντρο του κύκλου!!


Απο τις γιορτές πηραμε ιδέες για τα "αθλήματα" του καλοκαιριου.

Στίβο μάχης δηλαδη.Πανω απο τραπεζάκια, τούμπες σε στρώμα, μεσα απο στεφάνια,και γενικά διαδρομές με διάφορα εμποδια και στόχους.

Απο κει που τα κάναμε ολα χεράκι με κάποιον ενήλικα, τώρα ( μια βδομάδα μετα ) έχουμε μεγάλο βαθμό αυτονομίας.


Κατα τα άλλα , ποτίζει λουλούδια , ταίζει ζωάκια, και χαλαρώνει στην αιώρα.

Το μόνο θέμα είναι ότι το ποτηστήρι το αναποδογυρίζει στα λουλούδια , δε μπορει να περιμένει να αδειάσει με τον σωστό τρόπο.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

καλοκαιρακι....

....βραδινο μπανάκι ...


χτες ηταν το πρωτο μας για φέτος.



πηγαμε φορώντας το μαγιο
( περσι κυκλοφορουσαμε με πάνες)



αλλα ηταν κρύα η θάλασσα , κι ετσι χτενίσαμε την ακτή μαζέυοντας σκουπιδάκια,μπροστα ο νασος και πισω η μαμα ( miss piggy)
αγκομαχώντας ( ως γνωστον το περπατημα στην αμμο ειναι δυσκολο για αγυμναστους υπέρβαρους.... ναι το ομολογω δημοσιως...)

μετα καταφερε να μείνει στο νερό και να παίξει με το μπαμπα .

Σημερα εκδρομη ημερήσια ,λεει.... (γύρισε 2 τόνους πιο σκούρος... ευτυχώς δεν κάηκε!)

οσο για του χρονου , μπορει και να παμε στην πρωτη ταξη του ειδικου ....

δυσκολες εποχές . απο δευτερα ληγει το σχολειο και δε ξερω πως θα οργανωθουμε ...





update: θα παει στο περιβόλι της γιαγιάς και του παππου. ετοιμάζω πρόγραμμα καθημερινων δραστηριοτήτων εκει .
τα κουνελάκια στα κλουβια προς το παρόν δέχονται μολύβια και καλαμάκια.
ελπίζω να μάθει να τα ταίζει πραγματικό φαγητό.Δεξια βλέπετε την κάρτα για το πρόγραμμα που εφτιαξα !!

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

οι μαυρες μου*

Πέμπτη μεσημέρι.
εχω γυρίσει απο γναθοχειρουργο,με μια ζαλάδα και το γνωστο ενοχλητικο αισθημα στη μασέλα.Βάζω πάγο, χαπακώνομαι , κι ελπίζω να περάσει...
Σερνομαι , και οταν ξυπνω ισα ισα προλαβαίνω να παω να φερω το νασο για μάθημα.
Με το αυτοκίνητο δε νιώθω καλά αλλα σφίγγω τα δόντια και λέω στον εαυτό μου να προσέχω.
ο ήλιος βαράει απέναντι και συνειδητοποιώ ότι χάνω κάποια καρρε απο το roadmovie.
το πεζοδρόμιο πλησιάζει , δεν το αποφεύγω ικανοποίητικά ,και μετα σα να χάνω τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Η φασαρία του σκασμένου λάστιχου και το απότομο του φρένου αναστατώνουν το Νασο, αρχίζει τη γκρίνια. Δεν έχω μαζί μου κινητό, οδηγω μεχρι το κοντινο περίπτερο και ζητάω βοήθεια απο το συζυγο. Με μουσική στο αυτοκίνητο και χωρίς να κατεβει (ούτε όταν αλλαζε το λάστιχο ) ο Νασούλης ηρέμησε.
Την επόμενη το αυτοκίνητο πάει με την οδική στο συνεργείο.
και σήμερα σκάει η λυπητερη: συστημα διέυθυνσης, ανάρτησης ,ψαλίδια , ζάντες, ρόδες και άλλες αγνωστες λέξεις κοστίζουν 1600 ευρωπουλάκια. πάνω απο ενας μισθος.
Να το φτιάξω ή να το πουλήσω;

"Σίδερα είναι , εσύ να εισαι καλα" .
ΑΝ ειχα χτυπήσει;αν ειχε πάθει κατι ο Νασος;
αν είχα πάθει εγω κατι; πόσο αξίζει το ότι δεν εγινε το μοιραίο;
Αν είχα ακυρώσει το μάθημα , θα ήταν όλα ωραία και καλα;

* ο τίτλος ,απο ένα σχόλιο του χρήστου ρ. χτες ,στον παιδότοπο που βρεθήκαμε: " οταν δεν έχεις τις μαυρες σου έχεις καλες εμπνέυσεις"... τωρα εχω τις μαυρες μου.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

[ φωτο: το αγαπημενο μας βιβλίο επικοινωνίας , μας ακολουθει παντου και είναι το αποκούμπι μας όταν το μεγάλο βιβλίο επικοινωνίας "του σπιτιου" τυχαία "χάνει" τη βάση πρότασης του ]
η ομιλία μας μπορεί να εξελίσσεται με αργους ρυθμους με τραγουδάκια και ηχολαλίες .τελευταία προσπαθεί να τραγουδήσει την κουκουβάγια, το αλάτι ψιλό, και την ωραία πεταλούδα.τραγουδάμε όλοι μαζι και δείχνει να το χαίρεται, σταματα και μας κοιτά και συνεχίζει!! Υπάρχει ομιλία αλλα όχι λειτουργικός λόγος.για την επικοινωνία μας χρησιμοποιούμε εικόνες.και όχι λέξεις .Επικοινωνεί ζητώντας να ικανοποιήσει βασικές αναγκες και κυρίως με Pecs ή με νοήματα ή με γκρίνια ( δεν έχει στο λεξιλόγιο του ακόμα τα "κουράζομαι", "πονάω","νυστάζω" κτλ).Η κατανόηση του προφορικού λόγου είναι καλύτερη απο την έκφραση ( αυτη τη ρημάδα την κάλτσα και τη μπλούζα όμως δε μπορουμε να τη ξεχωρίσουμε.τα παπούτσια , που σημαίνουν "βολτα" τα αναγνωρίζουμε πάντα)
DSM στο ποδι ξεκίνησα να γράφω, οπότε συνεχίζω ....
Φαντασία :το βασικότερο μας πρόβλημα είναι το στερεοτυπικο παιχνίδι.Όχι μονο γιατι δεν κάνει συμβολικο ,αλλα γιατι το χτύπημα του μολυβιου σε διάφορες επιφάνειες, το κρύψιμο των καλαμακίων ( του φραπε αλλά και του σουβλακιου) τον απορροφουν τόσο πολύ που κατεβάζει ρολά,κι έτσι αυτο εμποδίζει και την κοινωνικότητα και την επικοινωνία.

κοινωνική συναλλαγή : ποτέ δεν έχει προσπαθήσει να σου δείξει αυτό που του κάνει εντύπωση.Σπάνια παίρνει πρωτοβουλία να πλησιάσει άλλα παιδια για παιχνίδι.Ανταποκρίνεται ,οχι με τον κατάλληλο τρόπο πάντα,όταν κάνουν οι άλλοι το πρωτο βήμα αλλά μπορεί και να μη γυρίσει στο όνομά του.Φέτος έχει "καταφέρει" να διεκδικήσει παιχνίδια, να "απαντήσει" σε δαγκωνιές και σπρωξιές,και δειλά δειλά προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο που οι άλλοι παίζουν.

η κεραμίδα που επεσε την Παρασκευη στη συνάντηση με τις δασκάλες ήταν ότι του χρόνου το νηπιαγωγείο μας θα έχει 8 μαθητές -οι 6 με Δ.Α.Δ με τις 2 δασκαλες σε ενα δωμάτιο 4*4 . Η περσινη πρόταση του ΚΔΑΥ ηταν παράλληλη σε κανονικο νηπιαγωγειο ΕΦΟΣΟΝ έχει αυτοεξυπηρέτηση, αλλιώς ειδικο. προτιμήσαμε το ειδικό νηπιαγωγειο , και όντως το θέμα της τουαλέτας έχει σχεδόν λυθει.φετος όμως δεν κάνει πρόταση το ΚΕΔΔΥ αλλα το σχολειο (?) και δε ξερω τι θα γινει . αν πράγματι ερθουν τόσα παιδια , ουτε για τη σωματική τους ακεραιότητα δε θα είμαστε σίγουροι , ποσο μάλλον να προχωρήσουμε σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις. Άλλο ειδικο νηπιαγωγείο δεν υπάρχει στο νησι. πρέπει να μάθω αν πρόκειται να ιδρυθει καινουριο. αλήθεια , ποια ειναι η αναλογία μαθητών - νημιαγωγών που προβλέπεται απο το νόμο;;