Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

σημερα ειναι Τετάρτη

-σημερα είναι Τετάρτη και θα κανουμε ενα πάρτυ!
- Γιατι θα κανουμε πάρτυ;
- είναι τα γενεθλια του Νάσου
- και τι θα πουμε στη μαμα του ?
" να τον χαιρεστε!, Χρονια πολλά ! , να είναι ευτυχισμένος"


αυτος ο διάλογος μου έφτιαξε το κέφι σήμερα, οταν το πρωι στο σχολείο πηγα να αφήσω γλυκα και κεράκια.Τα παιδακια της μεγάλης τάξης στο πρωινο τους προγραμμα ειχαν ήδη συζητησει το ξεχωριστο της σημερινης μέρας.

"πως παει ο Νασος? " μια ερωτηση που δυσκολευομαι να απαντήσω σύντομα σε όσους απο πραγματικο ή τυπικο ενδιαφέρον με ρωτάνε.
Τι να πω?
ότι προσπαθουμε να αυξησουμε το χρονο συγκέντρωσης οταν κανει εργασίες?
ότι δε ξερουμε πως να αντιμετωπίσουμε την εμμονη να πετάει πράγματα που εξελίσσεται σε επικίδνυνη για τους γυρω του ( την κυριακη πεταξε ενα κομματι ξυλου στο κεφαλι μιας φίλης του, και της εκανε απιστευτο καρούμπαλο) Δεν ειναι μονο η χαρα της βολής. εχει ανάγκη να πετάξει δυνατα , σε καποιο στόχο για να κανει θορυβο. Το κανει οταν ειναι μονος του, οταν θυμωνει, οταν θελει να τραβηξει την προσοχη, οταν αυτο που κραταει του ζητησουμε να το δωσει πισω η να το βαλει στη θέση του. Να προλαβει να το εκτοξευσει παση θυσια.
Δοκιμασαμε να βαλουμε ενα στοχο στον τοιχο του , να πεταει εκει. ο στοχος ηταν στρογγυλος. την αλλη μερα πετουσε πραματα πανω στο στρογγυλο ρολοι του τοιχου.
εχει πολλές λειτουργιες αυτη η κίνηση και ειναι δυσκολο να βρουμε υποκατάστατο.
Αν υπάρχουν ιδέες και λύσεις για το σπιτι θα εκτιμηθουν!

5 σχόλια:

Maria-Maria είπε...

Χρονια του Πολλα, μια ευχη, παντα γερος και για σας, οσο το δυνατον να γινουν πιο ευκολα τα πραγματα

Εχετε δοκιμασει την τιμωρια? υπαρχει περιπτωση , ακουγοντας οτι θα μπει τιμωρια ή αν το δοκιμασετε καποια στιγμη , στερωντας του πχ κατι, να αλλαξει συμπεριφορα? Περα απο αυτο δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο,
Ενημερωσε μας πώς τα παει...

MiKy είπε...

ΜΑρία ευχαριστω για το σχόλιο. Ειδα και το δικο σας θέμα και θα το σχολιάσω σήμερα.

τιμωρια τι να ειναι? O Nασος καταλαβαινει οτι τον μαλλώνουμε, ξέρει ότι θα του φωνάξουμε, θα τον εμποδίσουμε να το κανει και προσπαθει να το κανει με ταχύτητα φωτός. Γενικα χρησιμοποιουμε τη θετικη ενίσχυση, ενα βραβειο για τις καλές συνήθειες. Δεν ξέρω πως μπορει να λειτουργήσει η απαγόρευση. Αν κραταει κατι που πχ μπορει να σπασει και του πω " μην το πεταξεις" θα το πετάξει γρήγορα γρήγορα. Αν του πω ελα να μου το δώσεις, θα ερθει και θα του πω μπράβο. Απ αυτο εχω συμπεράνει ότι οι αρνητικές εντολές "ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ" δε δουλεύουν στο παιδι μου.Μεχρι στιγμης τουλαχιστον.Ισως ειναι το επιπεδο κατανόησης του λόγου που έχει ίσως και το ότι δεν έχω βρει τρόπο να του δείξω τι σημαίνει αυτο το ΜΗ στην αρχη της πρότασης.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια σας πολλά, και όλα να πάνε όπως τα ονειρεύεσαι για τον Νάσο.

Εγώ όταν δεν θέλω να κάνει κάτι, χρησιμοποιώ το "ΟΧΙ", "ΕΙΠΑ ΟΧΙ" με πολλές επαναλήψεις. Τώρα πια το έχει καταλάβει κι ας μην μιλάει ακόμη (7 ετών, μπουρμπουλίζει).
Πάντως μια χαρά το καταλαβαίνει.

Προσπάθησε και εσύ μια μέρα να πετάξεις κάτι μαζί του σε συγκεκριμένο σημείο, παίζοντας, γαργαλώντας τον, με πολλά μπράβο, γέλια και χαρές, μήπως και αποσυνδέσει το θυμό από το πέταγμα.
Αν..

emma είπε...

Αντθετο με Αν, αν λεω "οχι" σιγουρο το αντικειμενο θα πεταξει, για μας καλυτερο το "put the κοτ down!" :). Ακομα αν τον πλησιαζω το χερι του ειναι ετοιμο για την βολη, με ηρεμια μερικες φορες "βαλτο στο __" ειναι καλυτερο.

Τιμωρια - αν συνεχησει να πεταει πραγματα, τον βαλω σε μια καργκλα για ενα η δυο λεπτα να ηρεμηση - αλλα, μεγαλωνη! Πρεπει να βρουμε λυση χωρισ φυσικη επεμβαση.

Sometimes not looking directly at Dimitri when I ask him to put the object down or give it back is better, there is less confrontation. A lot of situations "grow" because they become confrontational, acting nonchalant, or using a polite request rather than a demand, talking to Dimitri as though he understands every word, ie, using conversational language rather than single words, all seem to help.

We still have lots of problems though...particularly with the iPod.

MiKy είπε...

@Aν. κι εμεις δε μιλάμε και κλείσαμε τα 7 !
αν εισαι συνεχως διπλα του, μπορει να προλάβεις καποιες εκτοξέυεσεις με το "μη" και το " οχι " σκετα.
Χτες δοκίμασα να αποψιλώσω το σπίτι απο αντικείμενα που συνήθως πετάει, και παντα διπλα του τον εσπρωξα να πεταμε τα μπαλάκια με το βελκρο πανω στο στοχο. για καμμια ωρα το παλέψαμε. Στην παιδικη χαρα ομως, μολις εντοπίσουμε τενεκεδακι τρεχει το αρπαζει και το πετα....
Προσπαθω με το "πουτ δε κοτ νταουν" που ευστοχα σχολίασε η Εμμα. αλλά η φράση κλειδι που συμφωνω με την εμμα αλλα ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΥΣΗ ακομα , ειναι οτι πρεπει ΠΡΕΠΕΙ να βρουμε λυση χωρις φυσικη επεμβαση.Μεγαλώνουν και οι αντιδρασεις δε θα ειναι πια ελεγξιμες...